Pod Tatrami vyvrcholia jedenapolročné prípravy stretnutia mládeže

26.07.2015 10:27

 

Bratislava 24. júla (TK KBS) Pod Tatrami v týchto dňoch vrcholia jedenapolročné prípravy na Národné stretnutie mládeže P15, ktoré sa uskutoční už o týždeň (31. júla - 2. augusta 2015) v Poprade. Duchovný, kultúrny a športový program, ktorý bude zameraný na odkrývanie pokladov, vychádza z biblického verša "Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha" (Mt 5, 8). V príprave na Svetové dni mládeže (SDM), ktoré sa uskutočnia v roku 2016 v Krakove, ho ako jednu z troch tém určil pápež František. Na P15, ktoré predstavuje pozvánku pre mladých do Poľska, vyvrcholí ich ročná duchovná príprava s názvom Čistý rok a symbolicky odštartuje ďalšia pod heslom Milosrdný rok. Podujatie podobných rozmerov sa konalo naposledy pred dvomi rokmi. Na Národné stretnutie mládeže R13 v Ružomberku prišlo niekoľko tisíc mladých ľudí nielen zo Slovenska, ale aj z iných krajín Európy.

Hoci sa program začne až o týždeň, už od najbližšieho pondelka sa v meste budú postupne schádzať stovky mladých dobrovoľníkov, ktorí budú zabezpečovať posledné prípravy akcie. Do štvrtka ich príde vyše 400. „Prosíme o modlitby a o trpezlivosť s nami. Ide o podujatie, ktoré počas posledných príprav i akcie predpokladá zvýšený počet návštevníkov v meste. Plnšie môžu byť prevažne miesta, kde budú účastníci bývať, stravovať sa alebo kde bude prebiehať hlavný program. Pozitívnou správou tiež je, že počas P15 nebudú žiadne špeciálne dopravné obmedzenia. Jediný náročnejší bod bude presun v piatok z Arény do Konkatedrály, ale bude sa konať pri plnej prevádzke dopravy, bude len usmerňovaná políciou pri niektorých prechodoch. Cesta trasy povedie z Arény Poprad popri hlavnej ceste cez Nábrežia Jána Pavla II. do Konkatedrály," hovorí hlavný zodpovedný za P15 Ondrej Chrvala. Dodáva, že všetci účastníci, ktorí sa prihlásili, boli pred akciou vyzvaní, aby dbali na rady a pokyny organizátorov. Musia dodržiavať nočný pokoj, majú zakázanú konzumáciu alkoholických nápojov a iných návykových látok, ako aj fajčenie v ubytovacích priestoroch a priestoroch, kde bude prebiehať program.

Oficiálna príprava Národného stretutia mládeže P15 sa začala vlani v septembri v Šaštíne, kde organizačný tím pripravil Celoslovenský mládežnícky program 7BOLESTNÁ. Tím P15 predpokladá, že na prelome mesiacov príde do mesta vyše 3 000 ľudí. Očakáva sa vyššia účasť kňazov. Do Popradu prídu všetci biskupi Slovenska. Do mesta dorazí aj vyše 300 rehoľníkov a stovka zástupcov prorodinných a pro-life organizácií z celého Slovenska. V rámci registrácie vopred budú mať účastníci zabezpečené základné ubytovanie v triedach a telocvičniach základných a stredných škôl mesta Poprad. Časť mladých príjmu aj rodiny. Prihlásení budú mať k dispozícii i stravu. Počas celého stretnutia bude zabezpečená nonstop zdravotná starostlivosť. Tím Zdravotníci bude fungovať pod vedením skúsených lekárov, záchranárov a zdravotných sestier. Je jedným z 20 pracovných tímov, ktoré vedú skúsení vedúci. Celý organizačný tím bude sídliť na Základnej škole na Jarnej ulici v Poprade.

Tím Národného stretnutia mládeže P15 v Poprade zverejnil krátko pred akciou pokyny pre účastníkov. Na webstránke www.narodnestretnutiemladeze.sk/pokyny nájdu informáciu o zbierke šatstva, ktorú organizuje tím spolu so Spišskou katolíckou charitou. Nechýba odkaz na program, informácia o doprave, registrácii a veciach, ktoré je nevyhnutné mať so sebou počas P15. K dispozícii sú tiež informácie o zdravotnej službe a prvej pomoci, základné rady pre neplnoletých a informácie pre kňazov, rehoľníkov, miništrantov a znevýhodnených. Pokyny obsahujú aj ďalší prosby tímu P15. Ide napríklad o informáciu, že fotografovanie jednotlivých vystúpení je povolené výlučne len akreditovaným fotografom. Základné informácie o programe, texty piesní a aktivity pre skupinky, a iné informácie nájdu registrovaní v brožúre, ktorú dostanú pri registrácii. Nachádzať sa v nej bude aj prehľadná mapa s miestami ubytovania, centrálnymi miestami programu a možnosťami stravovania. V závere pokynov sa nachádzajú aj základné pravidlá pre všetkých účastníkov P15 v Poprade, ktoré je nutné dodržať.