Rada KBS spustí oficiálnu registráciu na Svetové dni mládeže do Krakova v novembri

09.10.2015 20:11


Bratislava 9. októbra (TK KBS) Rada Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre mládež a univerzity pozýva všetkých mladých na budúcoročné Svetové dni mládeže (SDM) do Krakova. Po spustení duchovnej prípravy v týchto dňoch finalizuje ďalšiu fázu, ktorou je spustenie slovenskej registrácie. Detaily predebatovali členovia rady na svojom jesennom zasadnutí, ktoré sa konalo v Juskovej Voli. Rozhodli, že registrácia sa začne počas novembrového Týždňa Cirkvi pre mládež (16. - 22. novembra 2015). Tento mesiac je z historického pohľadu spojený s odvážnym konaním mladých ľudí v roku 1989, ktorí nebojácne bojovali za slobodu a zmenu vtedajšieho systému. Rada KBS, ktorá je zodpovedná za výpravu a organizáciu slovenských mladých na podujatie, sa preto rozhodla, že práve v tento čas je vhodné začať registráciu na stretnutie s mladými zo všetkých kontinentov, ktoré sa uskutoční v júli 2016.

"Už sv. Ján Pavol II. nás pozýval k úprimnému a odvážnemu dialógu s mladými. Pokračoval v tom i Benedikt XVI. i súčasný Petrov nástupca František. Počas Týždňa Cirkvi pre mládež plánujeme viacero podujatí, ktorými sa k nemu snažíme smerovať. Po siedmykrát sa chystá evanjelizačné turné Godzone, ktoré navštívi mestá Poprad, Košice, Žilinu, Bratislavu, Brno a Zvolen. V programe je i celoslovenský mládežnícky futbalový turnaj o putovný pohár predsedu KBS. A my sme k tomu tento rok pridali ďalšiu novinku - začiatok registrácie na SDM," vysvetlil Ondrej Chrvala, tajomník Rady pre mládež a univerzity KBS. Spusteniu oficiálnej registrácie bude predchádzať propagácia podujatia. "V najbližších týždňoch rozdistribuujeme stovky plagátov, letákov a bannerov do všetkých diecéz Slovenska. Podujatie už teraz aktívne propagujeme na sociálnych sieťach," uviedla Marika Komendová, administrátorka Rady. Dodáva, že všetky potrebné informácie nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.svetovednimladeze.sk a na stránkach diecéznych Komisií pre mládež.

"Keďže Svetové dni mládeže sa konajú tak blízko Slovenska, a asi už nikdy sa nebudú konať bližšie, očakávame účasť tisícov slovenských pútnikov. Naposledy, pred dvomi rokmi v brazílskom Rio de Janeiro, sa stretlo 300 Slovákov. V roku 2011 ich bolo v Madride 3 500," spomína Chrvala. Ešte vyšší počet sa očakáva v poľskom Krakove. Zástupcovia Rady KBS pre mládež a univerzity na zasadnutí rozhodli, že každá diecéza bude registrovať mladých samostatne. Okrem toho sa budú môcť mladí zaregistrovať aj cez oficiálnu webovú stránku SDM. Pútnici sa spoločne zídu aj na slovenskom programe, ktorý pre nich pripraví samotná Rada. Zložený bude zo slovenských katechéz s biskupmi a spoločných svätých omší. K dispozícii bude aj slovenský "stan" priamo v Krakove, ktorý mladým zo Slovenska poskytne cenné rady o samotnom podujatí, ale v prípade potreby bude poskytovať i zdravotnú a inú pomoc. Ďalšie veci, ktoré zabezpečí priamo na mieste, oznámi Rada neskôr. Okrem toho sa mladí budú môcť zúčastniť na viacdňovom programe v diecézach hosťujúcej krajiny.

Svetové dni mládeže sú najväčším celosvetovým stretnutím veriacich mladých so Svätým Otcom. Do Krakova ich pozval pred dvomi rokmi pápež František. Konajú sa každé dva až tri roky vždy v inej svetovej metropole. V Poľsku očakávajú 2,5 milióna ľudí zo stoviek krajín zo všetkých kontinentov. Mottom celosvetovej akcie bude úryvok z Biblie "Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo". V duchu tohto posolstva začala minulý mesiac duchovná príprava na Slovensku Milosrdný rok. Inšpiruje sa ohláseným mimoriadnym Svätým Rokom milosrdenstva, ktorý sa začne v decembri, ako aj mottom tohto celosvetového podujatia. "Je voľným pokračovaním Čistého roka, ktorým sme sa pripravovali na tohtoročné Národné stretnutie mládeže P15. Kňazi a laici z celého Slovenska pripravujú materiály pre katechétov a animátorov spoločenstiev, ktoré majú mladým pomôcť duchovne sa pripraviť na blížiace sa SDM," vysvetlil Pavol Danko, autor duchovnej prípravy. Materiály sú voľne dostupné na webovej stránke www.svetovednimladeze.sk.