V Rouene sa konala posledná rozlúčka s kňazom zavraždeným islamistami

03.08.2016 12:37

Rouen 2. augusta (TK KBS) Týždeň po útoku spáchanom dvojicou džihádistov v chráme v Saint-Etienne-de-Rouvray vo francúzskej Normandii sa dnes v katedrále Notre-Dame v Rouene konala pohrebná omša zavraždeného kňaza Jacqua Hamela. Obrady sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia: pred vstupom do katedrály sa každý z hostí musel podrobiť kontrole.

V katedrále v Rouene bolo z bezpečnostných dôvodov do 2000 smútočných hostí. Prítomný bol minister vnútra Bernard Cazeneuve, exminister zahraničných vecí Laurent Fabius, zástupcovia kresťanských cirkví, židovskej obce i moslimskej komunity. Prostredníctvom veľkoplošnej obrazovky priebeh omše pred katedrálou v daždi sledovali ďalšie stovky veriacich i neveriacich. Truhlu s telom zavraždeného vniesli do katedrály krátko pred 14.00 h SELČ v procesii kňazov a položili priamo na zem, pred oltár. Počas omše bola na truhle biela alba s červenou štólou. Rovnaká alba bola aj na kríži pri oltári ako symbol kňazovej násilnej smrti. Svätú omšu celebroval rouenský arcibiskup Dominique Lebrun. Na úvod svojho príhovoru sa Lebrun poďakoval židovskej a moslimskej komunite za prejavy sústrasti. Dodal tiež, že "sme sa tu zhromaždili tak, ako by sa to Jacquovi Hamelovi nebolo páčilo: slávnostne, s osobnosťami a davom, pred kamerami". Poznamenal však, že kňazovi by sa páčilo, že smútoční hostia vytvárajú spoločenstvo, komunikujú, sú k sebe pozorní a nikoho spomedzi seba nevylučujú. S krátkym príhovorom v katedrále vystúpila sestra zavraždeného Roselyne, ktorá vyzvala: "Naučme sa žiť spolu, svet tak veľmi potrebuje nádej".

Francúzske médiá informovali, že po obradoch v rouenskej katedrále sa uskutoční pohreb na nezverejnenom mieste. Podľa vyhlásenia diecézy uloženie tela sa uskutoční v úzkom rodinnom kruhu. Pohrebné obrady sa nemohli konať v kostole v Saint-Etienne-de-Rouvray, pretože bol útokom znesvätený a momentálne ani neslúži svojmu účelu, uviedol na svojej webovej stránke denník Le Parisien (Zdroje: TASR / Le Parisien).