Biskupi ukončili svoju návštevu ad limina apostolorum vo Večnom meste

16.11.2015 16:31


Rím 14. novembra (TK KBS) Slovenskí biskupi dnes ukončili viacdňovú návštevu ad limina apostolorum v Ríme a Vatikáne. Počas uplynulých dní sa dvakrát stretli s pápežom Františkom, navštívili viaceré vatikánske dikastéria a pápežské rady a slávili sväté omše so slovenskými pútnikmi a krajanmi v hlavných rímskych bazilikách. V závere spolu s veriacimi, ktorí ich sprevádzali, slávili svätú omšu v Pápežskom slovenskom kolégiu sv. Cyrila a Metoda. Predsedal jej slovenský kardinál Jozef Tomko, ktorý sa veriacim s biskupmi prihovoril aj v homílii. Obetoval ju za Slovensko, Cirkev na Slovensku a všetky milosti, ktoré potrebujú naši ľudia. Zároveň ju venovali aj za obete piatkovej tragédie v Paríži. Po liturgii biskupi ukončili svoju návštevu Ríma.

Počas svojej návštevy, ktorej oficiálna časť sa konala od pondelka 9. do piatku 13. novembra, sa biskupi dvakrát stretli so Svätým Otcom Františkom - v stredu 11. novembra pri generálnej audiencii na Námestí sv. Petra a počas štvrtkovej súkromnej audiencie (12. novembra). Po svojom tradičnom príhovore na generálnej audiencii pápež František osobitným spôsobom pozdravil slovenských biskupov a pútnikov. „S láskou vítam pútnikov zo Slovenska, ktorí sprevádzajú svojich biskupov počas ich návštevy ad limina apostolorum, osobitne kňazov, seminaristov, zasvätené osoby i všetkých veriacich. Drahí bratia a sestry, vaša návšteva Ríma nech posilní povedomie príslušnosti k Cirkvi. Sprevádzajte vašich biskupov intenzívnymi modlitbami a nezabudnite na modlitbu aj za mňa. Zo srdca žehnám všetkých vás i vašich drahých vo vlasti," prihovoril sa Svätý Otec František. Po skončení generálnej audiencie ešte v rámci osobných pozdrav pozdravil každého z biskupov. V závere audiencie pozdravili pápeža aj zástupcovia Televízie LUX. Svätý Otec od nich prijal dar a požehnal ružence pre členov Klubu TV LUX.

Súkromné stretnutie slovenských biskupov s pápežom sa konalo vo štvrtok a trvalo zhruba hodinu a pol. Svätý Otec František s biskupmi hovoril o situácii Cirkvi na Slovensku, ako aj jej pastoračnej a evanjelizačnej službe. Osobitne rozoberali témy ako postoj k utečencom, starostlivosť o rodiny a mládež, úloha laikov, starostlivosť biskupov o svojich kňazov a spolupráca s rehoľníkmi. Pápež František sa podelil aj s tým, čo ho viedlo k rozhodnutiu vyhlásiť Svätý Rok milosrdenstva a všetkých kňazov na Slovensku povzbudil, aby každému veriacemu dali pocítiť Božiu lásku, že Cirkev je Matka a Boh je Otcom. Na podnet predsedu KBS Mons. Stanislava Zvolenského sa venovali aj otázke, ktorá je na Slovensku osobitne bolestivá, situácii emeritného trnavského arcibiskupa Mons. Róberta Bezáka. Svätý Otec s biskupmi na túto tému podrobnejšie hovoril, vysvetlil im, ako si záležitosť osobne preštudoval a požiadal biskupov, aby veriacim sprostredkovali, že je pripravený Mons. Bezákovi pomôcť. Svätý Otec mal na papieri vopred pripravený príhovor, ktorý biskupom odovzdal ako text. K dispozícii je na stránke TK KBS.

Biskupi navštívili dvadsiatku vatikánskych úradov. Najskôr to bola Kongregácia pre kauzu svätých. Neskôr Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí, Pápežská rada pre laikov, pre rodinu a pre spoločenské komunikačné prostriedky. Neskôr sa pridala Kongregácia pre katolícku výchovu, pre východné cirkvi, Pápežská rada pre pastoráciu migrantov a cestujúcich, na podporu jednoty kresťanov, na podporu novej evanjelizácie a pre spravodlivosť a pokoj. Potom navštívili Kongregáciu pre náuku viery, Pápežskú radu pre pastoráciu zdravotníkov, pre kultúru, Apoštolskú penitenciáriu, Kongregáciu pre zasvätený život a Pápežskú radu pre výklad zákonov. Záver patril návšteva Kongregácie pre biskupov, pre klerikov a Najvyššieho tribunálu Apoštolskej signatúry. Okrem oficiálnych rokovaní s jednotlivými vatikánskymi úradmi Rímskej kúrie sa biskupi pravidelne stretávali so stovkami slovenských pútnikov. Každý deň slávili eucharistiu v jednej z hlavných rímskych bazilík. V prvý deň to bola svätá omša pri oltári nad hrobkou sv. Petra vo Vatikáne. V Bazilike sv. Klementa sa pomodlili vešpery pri hrobe sv. Cyrila.

Slovenských biskupov prijal počas týždňa veľvyslanec SR pri Svätej Stolici Peter Sopko so spolupracovníkmi. Stretli sa aj so slovenským veľvyslancom v Taliansku Jánom Šothom a Petrom Dvorským, riaditeľom Slovenského inštitútu v Ríme. Posledným bodom programu bola svätá omša v kaplnke Pápežského slovenského kolégia sv. Cyrila a Metoda v Ríme, ktorú odvysielala naživo TV LUX a Rádio LUMEN. Kardinál Tomko sa v homílii zameral najmä na úlohu kolegiality medzi biskupmi. V duchu Druhého vatikánskeho koncilu zdôraznil jej pôvod v samotnej sviatosti biskupskej vysviacky a hovoril aj o praktických rozmeroch prežívania kolegiality, o komunikácii a dialógu. Úloha biskupa sa podľa jeho slov neuzatvára do hraníc diecézy, ale presahuje ich vytváraním vzťahov so susednými diecézami či krajinami, a to najmä pri podporovaní spravodlivosti. Pamätal aj na zdôraznenie misijnej zodpovednosti biskupa. Zmienil sa o dôležitosti investovať do vzdelania, konkrétne o význame rozvíjania jazykovej zdatnosti kňazského dorastu, ale aj o potrebe intenzívnejšieho vzťahu s laikmi. V závere pripomenul, že Pápežské slovenské kolégium sv. Cyrila a Metoda v Ríme je dielom, ktoré slúži celému Slovensku a je pod patronátom slovenského biskupského zboru.

S emeritným prefektom Kongregácie pre evanjelizáciu národov Jozefom Tomkom koncelebrovali svätú omšu bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský, košický arcibiskup metropolita Bernard Bober, taliansky biskup Gino Reali ako hlava miestnej diecézy Porto - Santa Rufina a členovia slovenského biskupského zboru. Na záverečnej svätej omši sa zúčastnili aj desiatky slovenských kňazov, rehoľníčok i laikov pracujúcich alebo študujúcich v Ríme. Prítomný bol veľvyslanec pri Svätej stolici Peter Sopko s manželkou a tiež pútnici, ktorí sprevádzali biskupov počas ich návštevy Ríma. Za celý priebeh návštevy i jej prípravu v závere poďakoval bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský, predseda KBS. Na Slovensko sa biskupi vrátia v popoludňajších hodinách. Jedna skupina pricestuje do Viedne, druhá do Budapeští. Z týchto miest sa vydajú do svojich sídiel v jednotlivých diecézach.

PLNÉ ZNENIE homílie je možné nájsť::TU::

TK KBS vydala k správe::FOTOGRAFIE::

SPRAVODAJSTVO Z NÁVŠTEVY:::PRVÝ DEŇ::/::DRUHÝ DEŇ::/::TRETÍ DEŇ::/::ŠTVRTÝ DEŇ::/::PIATY DEŇ::



Text zverejneny na internetovej stranke TK KBS (tkkbs.sk)https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20151114005